KARIN GERME

Genel Bilgiler

Karın duvarı (iç karın), birbirine bağlı kas grupları ve zarlar tarafından oluşturulan ve tıpkı bir silindir gibi iç organları sararak, onları koruyan bir yapıdır. Aynı zamanda bu kas gruplarının hareketleri, gövdenin farklı yönlere eğilmesi ve dönmesini kontrol etmektedir. Bu silindir şeklindeki karın duvarının ön kısmını, göğüslerin hemen altından başlayıp, kasığa kadar yan yana uzanan bir çift kastan oluşturulur. Bu kaslara ‘Rektus Abdominis Kasları’ adı verilir. Rektus kasları, gövdenin öne doğru hareketini (mekik hareketi) sağlar ve tüm karın duvarının en zayıf yeri, iki rektus kası arasında boylu boyunca uzanan kalın zardır.

Gebeliğin Karın Duvarında Oluşturduğu Deformasyonlar Nelerdir?

Gebelik döneminin özellikle son aylarında karın iyice büyür. Fazla kilo alan ya da karın yapısı yeteri kadar sağlam olmayan kadınlarda karın duvarı genişler. Aynı zamanda rektus kaslarını bir arada tutan zar yırtılır ve aralarında boşluk oluşacak şekilde kaslar birbirinden uzaklaşır. Bu duruma ‘Rektus Diyastazı’ adı verilir.

Özellikler tekrarlayan gebelikler sonrasında; birbirinden uzaklaşan rektus kasları arasından mide öne doğru yer değiştirir, genişler. Hacmi artan mide, tokluk duygusunun oluşumunu geciktirir, daha fazla yemek yenmesi sonrasında mide daha öne çıkar. Bu durum kadında hem karın sarkması hem de şişmanlık (obezite) olarak ortaya çıkar. Karın bölgesinin yağlanması ve genişlemeye bağlı deri sarkması tabloya eşlik eder.

Sonuç olarak; göbek deliğinin hemen üzerinde şişlik ile karakterize midenin genişlemesi ve göbek deliğinin altında deri sarkması kalıcı bir problem olarak ortaya çıkar.

Karın Sarkmasının Oluşturduğu Sorunlar Nelerdir?

En önemli sorun önlenemeyen kilo alımı ve şişmanlıktır. Bu hastalar gece boyunca mide içeriğinin boşalmasına bağlı sabahları kendilerini daha ince ve formda hissederler. Ancak ilk öğünle birlikte midenin öne hareketi tetiklenir ve karın sarkması ortaya çıkar.

Kişi karın sarkması nedeniyle olduğundan daha yaşlı ve formsuz görünürken, ileri derece kilo alımlarında kişinin hareketliliği azalır.

Karın sarkması özellikle kadının kendi vücudunu beğenmemesi, kendine güven duygusunda azalma ve giyecekleri üzerine yakıştıramaması, vücudunun dikkat çekmesinden kaçınma gibi gerekçelerle sosyal ortamlardan uzaklaşması sonuçlarını doğurur.

Karın Germe Ameliyatı

Gerek sarkan karın derisinin toplanması, gerekse genişleyen ve birbirinden ayrılan, uzaklaşan karın kaslarının tekrar toparlanmasını sağlayan ameliyata ‘Abdominoplasti’ adı verilir.

Bu ameliuyat genel anestezi altında yapılır ve ortalama 2 saat sürer. Eğer ek işlem yapılacak ise bu süre uzayabilir. Hastanın 2 gün süreyle hastanede kalması yeterlidir.

Bu ameliyatta; sezeryan kesisine benze ama daha uzun bir kesi yapılarak, önce deforme olmuş karın kaslarına ulaşılır. Bu kaslar boylu boyunca birbirine dikilerek, aralarındaki ayrışma giderilir. Bu işleme ‘Rektus Plikasyıonu’ adı verilir. Hastanın beden olarak belirgin incelmesini sağlayan işlem rektus plikasyonudur. Takiben aşağı doğru sarkan ve gevşeklik yaratan fazla deri alınarak, sarkma problemi ortadan kaldırılır.

Karın germe ameliyatı mini ve tam olarak 2 şekilde yapılabilir. Ameliyatın hangi tipte yapılacağını belirleyen şey rektus kaslarındaki gevşeme derecesi ve derideki sarkma miktarıdır.

Tam Karın Germe Ameliyatında; Göbek deliği yerinden ayrılarak, birbirinden ayrışmış kaslar yukarıdan aşağı kadar birbirine yaklaştırılır ve göbek deliğinden itibaren alttaki doku tamamen çıkarılır.

Mini Karın Germe ameliyatında ise işlem sadece göbek deliğinin altında kalan kısma uygulanır, göbek deliği yerinden ayrılmaz.

Gün Gün Neler Yaşayacaksınız

1.gün: Ameliyat sonrası belirgin bir ağrınız olmayacaktır. Yatağınız ameliyatın özelliğinden dolayı baş kısmı ve ayak kısmı bir miktar kaldırılmış halde olacaktır. 3. saatte su içip hafif birşeyler yiyeceksiniz. ilk gün sıvı ağırlıklı beslenmeniz istenmektedir. 6. saatte bir sefer yürüyeceksiniz. ilk yürüyüşünüzde belinizi öne eğik tutmanız önerilmektedir.

2.gün: Sizden sürekli hareket etmeniz istenecektir. sık sık yapacağınız yürüyüşler iyileşmenizi hızlandıracaktır. normal beslenebilir ve tuvalet ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

3.gün: Doktorunuzun kontrolü ve drenlerin çekilmesini takiben taburcu olabilirsiniz.

Sonraki dönem: Taburculuk sonrası özel bir korseyi 4-6 hafta arasında kullanmanız önerilir.  bu süre içerisinde ağır kaldırmamalısınız. günlük 1 saat yapacağınız yürüyüşler çok hızlı forma kavuşmanızı sağlayacaktır.  ameliyatın 3. haftasında iz bakımı amacıyla silikon bant kullanımına başlamalısınız.

S.S.S

Karın germe ameliyatı hangi hastalara yapılmalıdır?

Özellikle tekrarlayan doğumlar sonrası karnında sarkma meydana gelmiş hastalar karın germe ameliyatı için son derece uygundur.

Karın germe ameliyatında iz kalır mı?

Karın germe ameliyatında sezeryan kesisine benzer  şekilde bir iz kalır. mevcut iz iç çamaşırınızın altında kalacak şekilde yerleştirilir.

Karın germe ameliyatı sonrasında hamile kalınır mı?

Karın germe ameliyatından 2 yıl sonra tekrar hamile kalabilirsiniz.

Karın germe sonrası doğum yaparsam tekrar sarkma olur mu?

Karın germe ameliyatı, hamilelik ve doğumlara bağlı karın sarkmalarının tedavisi için yapılır. bu nedenle;karın germe ameliyatı sonrası geçirilecek bir doğum, karın duvarında tekrar sarkma ve deformasyona neden olacaktır.

Karın germe ile kilo verme sağlanabilir mi?

Karın germe ameliyatında yapılan en önemli işlemlerden biri rektus plikasyonu denilen işlemdir. rektus plikasyonu ile mide baskı altına alınarak, hastanın ameliyat sonrası daha az yemesi ve daha erken doyması sağlanır. bu şekilde; karın germe ameliyatı ile kilo vermek mümkündür.

Karın germe ameliyatı sonrası eğik yürümeli miyim? ne zaman iyileşirim?

Ameliyat sonrası erken dönemde normal hayatınıza dönersiniz. ve eğik yürümek zorunda değilsiniz.